The Moorhead Environmental Complex at Stroud Water Research Center, Avondale, PA

Stroud Water Research Center embraced research philosophies and environmental stewardship by achieving LEED Platinum certification for its new lab and office building. The facility was constructed to provide needed resources to advance freshwater research and education locally, regionally and globally. A physical model was used in combination with computer modeling to design architectural sun shading systems that optimize available daylight while minimizing undesirable solar heat gain and glare from direct sun. The lighting systems were integrated to achieve daylight autonomy electric lighting off during the day). The exterior lighting systems were minimized and designed to meet LEED SS Credit 8 (minimizing light pollution and trespass), which was very important for the rural site. Lighting controls are automated, but provide users with manual override.

Electric Lighting & Daylighting Design: David Nelson & Associates
Architect: M2 Architecture
Project Location: Avondale, PA
Project Size: 15,475 square feet
Year Project Completed: 2012
Owner: Stroud Water Research Center
Photography: Halkin Mason Photography, Muscoe Martin and Bruce E. Brooks