Portola Valley Town Center

The Town of Portola Valley’s program was a new Library, Town Hall, Community Center and Maintenance Facility. The buildings were designed with extensive daylight and natural ventilation. Simple, low tech building systems reduced the ecological footprint; the electric lighting systems were carefully integrated with available daylight. Lighting controls such as occupancy sensors and daylight sensors keep the electric lighting off when it was not needed. This project has won many awards including an AIA Committee on the Environment Top Ten Award and an AIA California Council Savings by Design Honor Award. The project also earned a LEED Platinum Certification from the US Green Building Council.

Electric Lighting & Daylighting Design: David Nelson & Associates
Architect: Siegel & Strain Architects
Project Location: Portola Valley, California
Project Size: 20,000 square feet
Year Project Completed: 2009
Owner: Town of Portola Valley
Contact: Larry Strain, FAIA, Principal

All images © 2009 Ceasar Rubio